Thursday, April 10, 2008

Dapak Sikik Cuko’ ah, Dapat Banyök Mujo ddö’öh...

Dapak Sikik Cuko’ ah, Dapat Banyök Mujo ddö’öh...

Dapak sikik cuko’ ah, dapak banyök mujo ddö’öh,
Bila aku jjupe hari sedih atau hari hök nök geröh,
Aku nggelik bila napök dia jjalang kèdèk-kèdèk,
Denge tèh tarik segelah aku pong nnyanying mmölèk.
Dapak sikik cuko’ ah, dll.

Aku sigong gi habih pikirang hök dok nök nnyusöh;
Orang llaki suka nnawang, hidop ning tepak ggöcöh;
Galök, dök mmusang, itulah möda aku ddalang köcèk,
Aku bèbah gi mana-mana, takdök orang buléh kösèk.
Dapak sikik cuko’ ah, dll.

Kalu setahong nök nnyusöh, ggitulah gamök-öh,
Dapak kawang saing rödöng rasanya imboh-döh:
Bila hati lege dang suka sebab jjalang jauh döh,
Wak apa nök tèngök kalu jalang tu banyök lecöh?
Dapak sikik cuko’ ah, dll.

Nasib tu biarlah dok jjalang ssorang diri ikut dia;
Mari ssining, gi dinung ke, kita dök léh nök kata:
Mari senang kita lege, susöh bukang kite nök mitök,
Döh nök wak guane: "Aku terima, kena ök lah jugök!"
Dapak sikik cuko’ ah, dll.

Labels:

posted by Awang Goneng at 11:04 AM

Blogger Halimsaleh said: Bagus sungguh saudara Awang Goneng kita. Boleh pulok translate sajak Inggeris ke sajak Teganu, dengan kate kate yang cukop rase ..
Kalau ada sesiapa yang berhajat nok tahu cakap' Gganu, pergi lah ke blog beliau ..fuhh terbelit lidah 10 x kali :)

Ada satu lagi, ini promo ..hok sape sape yang nok tahu kisah beliau di Teganu, belilah Buku beliau yang bertajuk " Growing UP in Trengganu".

Bace dulu, kalu dok faham, baru tanya ssini atau tanya direct ke owner ..Awang Gooneng !!

Mane nok dapat buku ggini ?? Aloh, carik jer kat MPH, musti ade...tanye kek mek hok jage konter .."Buku Awang Goneng ..ade jual ssini do' ?"
Kate mek , " Abang tengok kat Rak depan tu, sebelah pintu ...belah kiri"
Uissh ..dier letok buku ni kat depang!! ingatkang kat belakang!!

Ke guane ? Gitu gitu aje lerrr ..beli jangan tak beli ....
Lepas beli bace , kurang kurang bleh gok tamboh statistik rakyat membaca buku rakyat Malaysia tahun 2008!!

Selamat Aman Makmur
Post a Comment