Tuesday, June 5, 2012

Bandung part2: Jalan ke Hotel

 Selesai melihat bunga-bunga (yang biase biase aje ..kat malaya pun banyak ..).

Sambil menunggu Supir nya ..aha ..hari pun dah nak mula hujan ...

Puas penat ...semua terfikir ..alangkah bestnya kalau dapat baring di Hotel ...

Aha ...hotel nya ...belum pun check in lagi ..kena call ni ...

kring kring ...kami lambat skit check in ..ya pak

Hujan dah turun ni ..mana pak Dadng ..tak nampak pun innova kami ...

Try call ..tapi masuk voice mail ..ah sudah ...musti pak dadang punya HP dah run out of batery ...ye lah ..dah 2 hari tak charge ..

Akhirnya setelah melilau kat parking ..dapat jugak jumpa ...senang je nak kenal ..Inova yang ada kesan eksiden sebelah kiri nya ..ha ha 

Perjalanan ke hotel memang mencabar ..ingatkan 50 Km tu dekat dan cepat ..tapi tidak di Indonesia ..
50Km dengan kelajuan purata 30km/h mengambil  masa ..ingatkan boleh sampai kat Bandung jam 5 sore ...

Pak Dadang pun terkeliru jugak ...
"malu bertanya, tersesat jalanya" ...MUH



Sempat jugak merakam gambar gambar sekitar .. disini kebanyakan nya berbangsa SUNDA

Sambil pak Dadang bertanya pada warga sekitar ...manakah arah ke Bandung.

Ya ...Baso Solo ...makanan tradisi di sini ..


kami pun meneruskan perjalanan ..ini ...
melalui Mesjid ..yang menjadi bukti Islam tersebar disini ..alhamdulillah.

tak tau la apa kebenda ni ...nama kampung ke ?

Tapi ..yang penting gambar ini dirakam ketika kereta masih bergerak ..heh ...teror gak juru foto Pa O Lim ni ..heh 

Lega ..dah sampai ke pinggir Bandung ...

Kegigihan mereka berbudi pada tanah ...respek ..tak de seinchi pun bumi ini dibiarkan dengan lalang ...eh macam perli kat Tanah Malaya je ...ha haha

Opps ...bukan tempat penginapan kami ..masih jauh ..ke Kota Bandung

Rasa nak try la ...masakan ni ...sedap ke ?
Sape pernah cuba ? Ayam TALIWANG di Bandung ...

Dalam merangkak rangkak ...ternampak pulak Ninja250 Hitam ..heh ...
"moto papa" kata Adam spontan ...

Calun Gabenor ...bukan tolong kempen ....ya ...

Ah masakan masih ada pengangkutan tradisi ini ...

Kereta Kuda ...terdapat di pinggir pinggir kota Bandung ...

Nampak cam best je ....
This is GREEN !!

Jangan tak percaya ...sikit lagi nak sampai Kota Baru ...turn Right ya ...

Macet macet macet ...hisshhh
Perjalanan ini kalau kat Malaya hanya 1 jam je ..tapi kat sini ...masyallah ...4 jam!!

Akhirnya dapat jugak keluar ke Lebuhraya berTOL terus ke Kota Bandung

Lihat ..jam sekarang dah pukul 6 petang ...
masuk magrib dah masih atas Innova ni ...







Selamat juga kami sampai ke De Tropis ...setelah 4 jam ...dan trus checkin dan kuar semula untuk dinner ...penat ahhh tapi ENJOY

Post a Comment