Monday, June 4, 2012

Trip Jakarta-Bandung 2012: Part 1

Setelah merancang dan 'booking' lebih setahun yang lalu.. pejam celik tiba detik yang ditunggu2 oleh kami sekeluarga..

Antara persediaan awal:
1) Booking tiket masa tengah sale - biasanya tunggu laa sampai setahun lepas tu..
2) Rancang sendiri itenary mana nak pegi - study sket tempat2 yang hendak dituju (info seme di hujung jari..); berapa entrance fee.. etc.. kan nak guna utk buat bajet..
3) Bawa bekalan ubat2 (panadol, demam baby, minyak yuyi, pil chitkit teong etc..)
4) Tukar duit masa currency tengah baik utk pertukaran yg maksima..
5) Check-in dan print boarding pass (pergi dan balik) - kalau check-in di kaunter airport kan kena charge extra..
6) Booking hotel dan supir
- cari bajet hotel jer, most of the time mana ada di bilik.. hanya guna utk tidur dan mandi jer..
- lokasi hotel: terpulang pada keselesaan - ada yg nk dekat dgn FO, nak kwsn yg aman laa..
- lagi bagus kalau dapat yg ada breakfast skali..
- ada juga hotel yg boleh arrange utk pick-up dari/ke airport.. jadi, kena tanya laa..
- lagi senang kalau arrange direct dgn supir di sana.. kekadang ada 'org tengah' hanya beri no hp supir jer.. sampai sana dah supir kata harga lain plak.., dah tu, bayar hanya utk dapat no telefon jer yg mana2 pon boleh search..


Hari pertama (29/5/2012):




Semua dah ready..
Adam pun dah bangun awal2 gak..

Tunggu nak boarding jer lagi..








Landing di Jakarta dalam pukul 11 am waktu tempatan (kol 12 pm waktu Malaysia). Keluar dari airport, Pak Dadang dah siap menanti kami.. Ikut schedule, kami patut ke Ancol.. so, proceed jer..




'Macet' nyer tak terkira di Jakarta ni..
berjam2 kami duk dalam kereta.. dah laa cuaca nyer panas..
Kita memang x tak boleh 'drive' nyer.. setiap hon ada makna yang tersendiri..
- "permisi.. bagi aku jalan dulu yek"
- "cepat laa jalan"



Ikut plan, nak pegi melawat sekitar Sunda Kelapa gak.. ingatkan boleh pusing balik lepas tu.. rupa2 nya takkan lalu nyer jalan yg sama.. huhuhu... 'melepas' satu tempat..

Dah sampai depan Ancol.. tengah panas buta.. macam tak berbaloi jer 'melabur' ke situ.. Lagi pun dah penat giler menempuh jemm tu..
Minta Pak Dadang cari hotel yg kami dah booking - Studio One.. Rupa2 nyer dia tak biasa area Jakarta.. hanya tahu Bandung jer.. satu hal melilau dalam jemm.. Memang tension giler rasa nyer duk berpusing dalam Jakarta ni - tak sesuai ngan jiwa kami.. Macet nyer jugak 'unpredictable'..


Kami decide utk lupakan saje Jakarta ni.. terus proceed ke Puncak.. Rupa2 nya macet jugak.. :-(

Masa google seme dekat jer.. tak terjangka perjalanan yg cuma beberapa km boleh menjangkau berjam2 lamanya..


Lihatlah kegigihan mereka mencari rezeki di celah2 kesesakan ni.. Kagum dengan kecekalan mereka mencari rezeki dengan apa cara atau keadaan sekali pun..




'Terkejut' dengan suasana kemacetan di sini, kami singgah dulu bermalam dalam perjalanan ni.. Yonan Hotel.

Istimewanya di sini, bilik memang dah tak perlu aircond @ kipas sebab memang dah sejuk pun..
Air nya usah cerita laa sejuk nyer.. nasib baik ada air panas..





Hari ke-2 (30 Mei 2012):

Meneruskan perjalanan ke Taman Safari.. lupakan jer kalau nak cari breakfast pepagi gini.. gerai2 tepi jalan ada laa (tapi sanggup ker nak amik risiko kebersihan tu ??)..


Bila dah masuk simpang menuju ke Taman Safari ni, kalau ada yg jual karot @ pisang, beli laa.. Rp10k dah dapat 3 ikat karot.. fresh lagi..


Dah sampai nyer awal bebenor, "belum mula operasi pak.." - melilau sekitar sambil menikmati pemandangan..

Rasanya kalau ikut, kos mobil Rp15k, per pax (international) Rp 150k..
Ntah macam mana kira, total fee (incl mobil) = Rp440k..


 


Ni guna nyer karot yg dibeli di tepi2 jaln tu..
Kalau kena yang dah makan, ok lagi.. baik jer minta makanan..

kalau yang belum makan.. siap ulur kepala sampai dalam kereta meminta makanan..


Haiwan di sini memang dibiar bebas..
jangan terkejut kalau kenderaan anda dihalang.. tunggu penjaga nyer datang utk menghalau haiwan ni agar member laluan..






Bukan setakat yang jinak, yang 'garang' pun ada gak..
contoh macam 'couple' ni - saper yg berani nak marah walau duk bercanda di tengah2 jalan..



Nampak Pak Belang yang duk melepak di 'lambur' tu ??
Jika melalui kawasan tersebut, sila naikkan tingkap kereta..





Memang berbaloi datang sini - pengalaman baru bermesra dgn haiwan2 ni - nature..

Siap merentasi lintasan 'anak sungai' lagi..


Dah habis pusing dgn kereta, boleh sambung naik tren @ tram utk melawat sekitar kawasan..

Ni harga tren dalam Rp25k..








Kalau nak posing sambil memeluk singa pun boleh..










Keluar dari Safari, kami menempuh Puncak yang penuh dengan ladang2 teh.. mmmm... dingin nyer

  


Cuaca memang best giler.. sejuk n nyaman jer..

Sepanjang2 jalan ni - perhatikanlah cara mereka mencari rezeki.. apa kerja sekalipun asalkan mendatangkan wang..


Makan dalam suasana yang penuh 'kedinginan'.. memang bertambah2 sedap sesangat..








Sungguh mencabar perjalanan - jalan yang sempit; berlopak2 - terbuai2.. zzzz...

Sempat juga singgah di Taman Bunga Nusantara.. Entrance fee: Rp20k/pax

 



Lawa memang lawa.. tapi kalau tak minat bunga or taman2 gini - tak datang pun tak rugi..









Kat tempat macam ni.. bunga balung ayam pun lawa jerr..











Lavender pun ada..







Puteri Sunda ada jugakkk... 

...(bersambung Part 2)



Post a Comment