Tuesday, July 22, 2008

Procedure naik taraf HP Ipaq RW6828

Assalamualaikum,
Saya menulis procedure ini untuk membantu pengguna siri HP Ipaq RW68x8 yang terperangkap dalam OS WM5 yang lama lagi perlahan.
Setelah 2 minggu kajian, saya telah berjumpa dengan satu group yang telah berjaya menghasilkan software untuk upgrade Ipaq kesayangan ke OS WM6.1
Sebelum memulakan apa apa proses, pastikan kita telah faham sepenuhnya risiko yang bakal di hadapi :-
  1. PDA kong --> Buang tong sampah
  2. Update fail --> ROM korup
  3. Tak cover warranty
So sebelum mulakan pastikan PDA dah habis warranty.

Untuk merenjis semangat korang aku upload screen capture PDA aku yang telah di upgrade sebulan yang lalu ..best best, laju superb !! siap ada flying windows ...Lihatlah screen capture diatas ..saya pun tak percaya di Seremban2, Line celcom disana ada EDGE ..betul ke ? Tapi itu yang HP saya dapat ...menda ni dah dikesan sebelum saya upgrade OS lagi...
Hanya CELCOM yang boleh beritahu kenapa ada EDGE kat Seremban 2, tapi tempat lain tak de ler pulok ...
Itulah sebahagian dari screen capture yang ada dalam HP Ipaq RW6828 saya. Saya juga telah install program Pocket Islam ..memang best ..sangat membantu saya dalam soal solat 5 waktu ..


Ok berbalik kepada Procedure installation.
Ini checklist yang perlu:-
  • HP IPAQ RW6828 / RW6818 [ Jika tiada, abaikan procedure yang seterusnya]
  • Mini SD card [ Saya hanya menunjukan cara cra upgrade dengan mengunakan SD card ..]
  • diskimage dari NHOCBANME [ ini fail dia diskimg.nb0 ..size MESTI 64,000 KB]
  • Flash card Reader [ untuk copy diskimage yang telah dimuat turun ke mini SD anda ]
  • Computer Berinternet [ untuk download dan backup HP anda..]
  • Charge HP IPAQ anda ..100% [ Kalau bateri abis semasa upgrade ..sendiri tanggung ..]
Untuk download file boleh "google : diskimg NHOCBANME", ambil yang paling latest ..Feb 2008
-->> http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=389743
Cara untuk upgrade :
  1. Keluarkan Card CELCOM / DIGI / MAxis dari HP sehingga selesai [ yang ini perlu offkan dulu HP, keluarkan bateri dan cabut SIM card anda ]
  2. Keluarkan Mini SD dari HP anda
  3. Backup kesemua content Mini SD anda ke Komputer [ guna flash card reader ]
  4. Backup dan sync contact phone anda ke komputer anda [ Guna usb sync cable ]
  5. Pastikan 3 langkah diatas telah anda lakukan dengan jayanya kerana bila OS upgrade sama seperti kita mmbuat "hard reset"
  6. Padamkan semua content dan directory dalam MiniSD card anda [ dalam kata mudah ..format SD card ...]
  7. Copy / Salin file yang anda download "diskimg.nbo" ke Mini SD card
  8. Pastikan :-
    • Saiz file tersebut 64,000 KB genap
    • namanya : diskimage.nb0
    • fail berada pada root folder [ bukan dalam direktori ....kalau ada alihkan pada root]
    • Tiada file lain
  9. Bina satu folder baru dalam Mini SD card anda , folder bernama CABS
  10. Masukkan mini SD card anda kedalam IPAQ
  11. Keluarkan Stylus Pen
  12. Tekan Butang Kiri dan Kanan IPAQ anda serentak

  13. Cucuk stylus pen anda pada lubang reset [ Sekejap jer ..]
  14. Pastikan anda masih menekan butang kiri dan kanan sehingga keluar LOGO HP, kemudian lepaskan butang tersebut
  15. Biarkan proses menggantikan ROM berjalan kira kira 30 minit
  16. Apabila selesai, HP anda akan automatik restart
  17. Anda akan di Prompt dengan screen tertulis perkataan NHOCBANME
  18. off semula HP, dan masukkan kad SIM anda
  19. On dan selamat menggunakan HP IPAQ be OS WM6.1
Sebarang kemusykilan sila tanya disini sahaja.
Ingat, proses ini adalah dibawah risiko anda sendiri.
Thanks
Post a Comment