Monday, August 11, 2008

MENGAJAR SAINS DAN MATEMATIK DALAM BAHASA INGGERIS

MENGAJAR SAINS DAN MATEMATIK DALAM BAHASA INGGERISSaya ingin memberi pendapat tentang perkara ini. Laman blog chedet [ www.chedet.com] telah mengulas isu ini panjang lebar. Kenapa Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa English. Saya tidak menafikan kepentingan bahasa Ilmu ini, tetapi bila setiap polisi kerajaan ditukar adakah kita membuat kajian dan penilaian terlebih dahulu ? Kajian dan penilaian hendaklah dibuat berterusan dan disusuli dengan fakta fakta dan penemuan. Dari sini barulah kita mengorak langkah ...
Bayangkan, anak kecil yang berbahasa MELAYU , CINA atau Tamil 100% tetiba diajar dalam bahasa English !! Alangkah sukarnya mereka ... saya sendiri bertungkus lumus memastikan mereka memahami setiap "TERM" dan perkataan yang dipelajari.

Benda yang senang, menjadi susah ... apalah salahnya kalau asas SAINS dan Matematik ini diajar dalam bahasa ibunda ? Biarlah kita mengajar SAINS dan Matematik dalam bahasa asing pada peringkat yang lebih tinggi setelah anak anak kita faham dan mendapat asas yang secukupnya.

Setakat sekolah rendah, apalah sangat kecanggihan Matematik dan SAINS yang kita ajar ? Kita belum pun mengajar mereka tentang ilmu Biology, ilmu kimia, ilmu fizik atau Matematik kabur ..
Kita hanya memperkenalkan asas asas Matematik, "campur, tolak, kali dan bahagi". Kita tidak memperkatakan tentang ilmu kamiran atau ilmu kebedaan. Jauh lagi tentang Applied Math !!

Anak dibandar mungkin menguasai, tetapi fikirlah tentang mereka yang di pendalaman. ...
Fikirkanlah ...
Post a Comment